Van harte welkom!


In de Septemberspring Gallerie zijn foto’s te zien van creaties die zijn gemaakt aan de hand van Septemberspring patronen.

Het is bijzonder en inspirerend om te zien hoe verschillend de uitvoering kan zijn van hetzelfde ontwerp. De foto’s kunnen een naslagwerk zijn bij bv. het kiezen van kleuren of het maken van je eigen creatie.

Hoe meer foto’s er per ontwerp te zien zijn hoe groter de variatie. Maak met jouw hulp de Septemberspring Gallerie zo compleet mogelijk.

Heb jij ook iets gemaakt aan de hand van een Septemberspring patroon? Mail dan je foto’s naar info@septemberspring.nl zodat ook deze foto’s tentoongesteld kunnen worden! Ook foto's van delen van een ontwerp zijn natuurlijk van harte welkom!

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

maandag 15 december 2014

De kerst-augurk

Kerst-augurk is ontworpen door Septemberspring


































Een augurk?! En dan ook nog kerst-augurk?!?
Wat moet je dáár nu mee?
Het onderstaande beantwoordt misschien die vraag….

Er zijn verschillende legendes over e oorsprong van de kerst-augurk.
De eerste legende vertelt over twee Spaanse jongens die, terwijl ze de wereld rondreisden, overnachten in een pension. Op kerstavond stopte de boosaardige gastheer de jongens in een vat augurken en sloot het af met het deksel. Op diezelfde avond kwam de Kerstman in het pension en hij bevrijdde de jongens. Uit dankbaarheid hingen ze daarna elk jaar een augurk in de kerstboom.

De tweede legende verhaalt over gezinnen die te weinig geld hadden om voor elk kind een kerstcadeautje te kopen. Ze versierden de kerstboom met wat fruit en groente en op kerstavond werd als laatste een augurk in de boom gehangen. De volgende ochtend mochten de kinderen de augurk zoeken. Diegene die de augurk vond, kreeg een cadeautje.

De laatste legende verteld het verhaal van Hans Lauer. Geboren in 1842 in Beieren. Hij emigreerde naar Amerika en men kende hem daar als John Lower.
Hans werd als soldaat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gevangen genomen. In de gevangenis werd hij ziek van de honger. Hij vroeg aan een bewaarder, als laatste maaltijd, een augurk. De bewaker had medelijden met Hans en vervulde zijn wens. De augurk gaf Hans zoveel moed, kracht en hoop, dat hij ervoor vocht om te overleven. De oorlog eindigde in 1880, Hans kwam vrij en werd herenigd met zijn familie. Sindsdien hing hij, ter herinnering, elk jaar met kerst een augurk in de boom.

De overeenkomst tussen de legendes is dat ze ons alle drie terug voeren naar de 19e eeuw en steeds was de augurk eetbaar.
Die eerste augurk werd, in de traditie die in bepaalde delen van Duitsland naar aanleiding van de legendes ontstond met het verstrijken van de jaren vervangen door een glazen augurk.
Sinds 1847 worden er in Lauscha, een stad in de Duitse deelstaat Thüringen die bekend staat vanwege haar glasblazers, glazen ornamenten gemaakt. Geïnspireerd door het eetbare groente en fruit waar de bomen mee werden versierd, warden de eerste kerstornamenten die in Lauscha en omstreken werden geblazen, noten en vruchten. Later ontstond de eerste glazen augurk.
Vele augurken, in verschillende vormen en formaten volgden. Door de verschillende formaten kan de augurk die in de boom wordt verstopt worden aangepast aan de leeftijd van de kinderen: een kleine augurk is immers minder goed te vinden.

De augurk wordt nog steeds op kerstavond als laatste in de kerstboom gehangen. De groene takken geven goede dekking aan de groene augurk. De volgende ochtend mag iedereen gaan zoeken. Door alleen te kijken (en van de takken af te blijven) wordt het vinden van de augurk nog iets moeilijker. Degene die de augurk het eerst ontdekt wacht een gelukkig nieuwjaar.

In welke legende de oorsprong van de kerst-augurk ook ligt, voor ons is het een traditie om voort te zetten.
Nu ook met een vilten kerstaugurk.

We wensen je fijne kerstdagen
en voor 2015:
bezieling in overvloed,
muziek in je hart,
elke dag bijzonder,
je pad bezaaid met geluk,
een warme stek
en mensen om van te houden.

Hartelijke groet,
Henri en Gera

Klik HIER om het patroon 'De kerst-augurk' GRATIS te downloaden.

Tip: maak meerdere augurken en stop ze in een mooie glazen pot.





1 opmerking:

Truus zei

Mooi verhaal Gera-hou wel van tradities!
Dank je wel voor de patronen
groetjes,Truus uit Drenthe